sobota 16. srpna 2014

Holomráz

Dlouho tu nebylo nic z našich luhů a hájů. A když už vám něco takového máme představit, bude to pecka. Od Kopřivy už máme za sebou Asfalt, který se ve světě fantastiky rozhodně nemá za co stydět. Mým druhým kouskem od tohoto autora je Holomráz. Nebudu nic srovnávat, tyto knihy jsou absolutně odlišné (ve zpracování, ne kvalitě). Nečekejte tu kulomety, plamenomety a spoustu nefunkčních trávicích a jiných soustav. Čekejte kouzelníka, který je velmi dobrý v tom, co dělá. Předstírá, že je kouzelník.


Wolrich je svině. Vydává se za veleúspěšného kouzelníka, prohlašuje o sobě spoustu lží a lidé mu to žerou. A hlavně mu za to platí. Přitom je to obyčejný podvodník, pouťový iluzionista a bezpáteřní člověk. Z čeho mu nekápnou prachy, na to by se mohl vykašlat. Ale nesmíte se mu divit. V mládí si zažil pár traumatických zážitků a neměl to jednoduché. To přece vždycky omluví všechno. Ještě něčím je zvláštní. Praví kouzelníci se drží v anonymitě, aby se o nich nevědělo. Wolrich je jiný. Jeho jméno je známé v celé zemi a neexistuje nikdo, kdo by ho neznal. Bohužel pro něj.

Holomráz je typickým příkladem knihy, kterou když si rozečtete, nebude trvat dlouho ji dočíst. Čtení v první osobě vždy evokuje trochu osobnější dojem, zvláště, když se jedná o postaršího jakoby čaroděje. Kromě klasických útrap, jako že ho chce někdo zabít a podobně, mu totiž jeho pouť stěžují problémy jako pálení žáhy, praskání v kříži a podobně. Nedivte se, má za sebou už několik desetiletí. Vždycky je úsměvné si o hlavním hrdinovi přečíst, že mu ráno dělá problém každičký pohyb.


Já jsem byl nadšený. Kniha měla vše, co jsem od ní čekal. A ještě trochu víc. Děj rozhodně není průhledný, až do posledních stránek vám nebude jasné, co se to tu vlastně děje. Hlavní hrdina není klasický klaďas, celým příběhem ho provází různá morální dilemata. Jak se s nimi popere, to už si přečtěte sami. Holomráz za to opravdu stojí.

Hodnocení 5/5


Štěpán Kopřiva, Holomráz, nakladatelství Crew (rok vydání 2010), 288 stran.

6 komentářů:

  1. Vypadá to rozhodně hodně zajímavě, ale nejsem si úplně jistá, jestli je to můj šálek čaje. Ale název je rozhodně zajímavý, i obálka. Úplně slyším, jak se ten muž ďábelsky směje. Neslyšel jsi ho někdy? :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od té doby, co mám za sebou knihu, ho slyším pravidelně. :D

      Vymazat
  2. Wau, to vypadá zajímavě :) Jakmile dočtu ty hromady knih, tak si musím přečíst tohle, musím si to zapsat :) díky za tip! :)

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
  3. To si rozhodně musím přečíst. Pěkně sepsané. Fantasy od Kopřivy, to bude mít grády! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda má. Ještě mi od něj chybí jedna kniha, snad se ponese ve stejném duchu (co se týče kvality). :))

      Vymazat
  4. Hezký článek :) A knížka vypadá dost zajímavě, strašně mě baví tenhle námět. Iluzionista, žádný typický klaďas... A navíc to napsal Čech a na to jsem vždycky zvědavá. Rozhodně si to musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat