úterý 19. srpna 2014

Fantasy série, které (asi) nikdy nedočtu

Knihy dočítám. Když už se do nějaké dám, zvládnu ji celou. Jak dlouho mi to trvá, to už je něco jiného. Někdy dost dlouho. Ale to není předmětem tohoto článku. Tady jde o celé série. Ty už se mi tolik dočítat nechtějí. Jednu knihu člověk nějak přejde, i když ho nijak zvlášť nebaví. Ale trápit se několik dílů, abych pak mohl říct, že mám za sebou celou sérii? Díky, nechci. Ale abych nebyl jen negativní, jsou mezi nimi i takové knihy, co za něco stály. Bavily mě, četly se dobře. A přece se mi nějak nechce do pokračování. Čím to je? Sám nevím.

Začal bych asi tím, u čeho mi chybí jen malý kousek. Odkaz dračích jezdců. Trvalo to tři knihy, pak mi došlo, že prostě ne. První díl byl fajn. Dráček, hezké prostředí a spousta dobrodružství. Pak se to začalo kazit, druhý díl už taková paráda nebyl. A třetí? Pamatuji se, že u třetího jsem se dostal do čtecí krize a nemohl číst ani nic jiného. Konec, stačilo. Eragone, pro spoustu lidí můžeš být skvělou knihou a sérií (já to nikomu neberu), ale mně si nesedl. 

A když už je máme spolu tak hezky na fotce, budeme pokračovat Synem stínu. To se jednou sešla máma stín s tátou stínem, nechali si rozsvíceno (kdyby byla tma, nebylo by stínů) a měli z toho syna. Syn se povedl, kniha taky. Co si vybavuji, nijak se mi neprotivila a chystal jsem se do dalšího dílu. Pak se na to nějak zapomnělo, časem jsem viděl ty hrůzostrašné obálky, kterými série pokračuje... A bylo po čtení. Aspoň že brácha si chtěl knihu půjčit. Škoda jen, že po druhém čtení se z knih stal trhací bloček. Nevím, jestli ve Fantom Printu měli špatný den nebo brácha čte opravdu horlivě, ale od té doby tuto knihu vytahuji z poličky velmi opatrně (když utíráme prach).


Živé lodě od Robin Hobb. Kdysi dávno jsem si myslel, že se kniha jmenuje Robin Hood. Jméno autorky prostě mate. Hezká kniha, která má i originální námět. Ale ani to nestačilo k tomu, abych se přesunul k dalšímu dílu. Vím, že tam byly ukecané lodě, nějaká ukřivděná slečna a krutý strejda. A ještě si pamatuji, že jsem knihu dostal od mamky k svátku (takový ten dárek, jak jdete s mámou do knihkupectví a ukážete na knihu, kterou chcete). 


U Bájné pečeti jsem stihl dva díly. Velké finále mě už nějak nezajímá. Po přečtení dvojky jsem měl chuť v tom pokračovat, ale postupem času to nadšení nějak opadlo. Percy Jackson se mnou zvládl tři díly. Poslední dva (aspoň myslím, že je jich celkově pět) už se číst nechystám. Stejný problém jako u Věku Magie, čekal jsem moc dlouho. Ani Percy totiž není špatné čtení. Navíc se ten jeden díl dá přečíst za hodně krátkou dobu.

Žádná z knih nebyla vyloženě špatná (možná až na Brisingra), ale přesto mě to nadšení do dalších dílů nějak opustilo. U nějakých knih vím, že jsem do pokračování měl jít hned a nečekat. Pak bych zvládl celou sérii a teď možná psal článek o tom, jak se povedla. Ale takhle se to nestalo, takže je tu tento článek. Máte nějaké knihy, které u vás dopadly stejně? Jeden, dva, tři díly a konec? Já bych možná ještě nějaké v knihovně našel, ale tyto za příklad bohatě stačí.

12 komentářů:

  1. A co ty záložky tam? To tam máte jen proto abychom bledli závistí? :D protože já blednu -_-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je stará fotka, záložky jsou dávno rozdány do soutěží. :D

      Vymazat
  2. Mě 4. díl Eragona bavil ze všech nejméně, i když tedy Eldest se mi líbil a nevím, co proti němu ostatní mají :D Nic jiného z uvedených sérií neznám, až na Percyho, kde mi to přijde vážně škoda. I když to svým způsobem chápu, četla jsem ho ve 14 a teď už mi připadá trochu dětský. Ale zrovna Percy je podle mě díl od dílu lepší :) Dost mě zklamala pokračování série Podzemí - první tři díly jsou naprosto super a další tři už jdou totálně z kopce. Tak nějak mi přijde, jako by to autoři natahovali jen pro peníze... Nicméně dočítat to budu, poslední díl mám už od Vánoc v poličce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš to. A já Podzemí dočetl až do konce. Kvalita šla sice trochu dolů (i rozsah, poslední tři díly mohly být stejně velké jako jeden z prvních), ale tak nějak jsem chtěl vědět, jak to dopadne. A závěr byl fajn, nezklamalo mě to. S těmi penězi máš ale pravdu. Rozhodně to tam hrálo roli.

      Vymazat
  3. Já Eragona dočetla taky do třetí knihy, nevím proč, ale pak už mě ani nenapadlo ve čtení pokračovat. I když jsem věděla, že vyšel další díl, i když ho přítel má, tak jsem nikdy nedostala nápad to dočíst. Už trojka se mi nelíbila, a tak jsem se na to vykašlala.

    Králík v krabici

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aspoň nejsem sám. Spíše zjišťuji, že spousta lidí měla z Eragonem problém. Já se na čtverku už taky nechystám. Je spousta jiných knih, které potřebují můj čas. :D

      Vymazat
  4. Abych se přiznal, nemám sérii, kterou bych opravdu nepřečetl. Pokud ne, tak ji mám v současnosti rozečtenou a chystám se ji dočíst. Ještě jsem nečetl Syna stínů ani Percyho Jacksona, ale nejvíc mě z tohoto výběru nadchly Živé lodě.

    OdpovědětVymazat
  5. Hej, Atramentový svet si to u mňa vyložene posral. Jednotka bola fajn, ale dvojka zas prekliato nudná. A vravela som si, že keď už mám doma aj tú trojku, tak to teda prečítam... Ale zabudla som, že som to nečítala, a tak som to predala... a po pravde som bola rada, že som tú sériu nemusela dočítať.

    OdpovědětVymazat
  6. Odkaz dračích jezdců mě taky nechytil, začala jsem hned druhým dílem (dostala jsem ho tenkrát na Vánoce, aniž bych měla první díl) a nějak mě to nechytlo :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsi na tom ještě dobře, já ani Brisingera nedočetl. Teď už jen chytá prach na polici společně s ostatními díly Odkazu dračích jezdců (včetně čtvrtého dílu). A nejspíš se ani nikdy nedozvím, jak to s Eragonem a Safirou dopadlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dva. A neláká mě to ani tak, že bych si to přečetl někde na internetu. :D

      Vymazat
  8. Odkaz dračích jazdcov bola moja prvá séria a tak som ju prečítal celú ,vtedy som vlastne začal čítať, teraz by som si rozmyslel či by som išiel do toho , Brisingr a Inheritance boli úplne o ničom, doslova som sa som sa nútil k dočítaniu , prvé dve ma ešte ako tak bavili :) ostatné série nepoznám

    OdpovědětVymazat