pondělí 4. srpna 2014

Bez ulepených milenců je to lepší!

I když může být název trochu zavádějící, tento článek se bude týkat obálek. Kromě obsahu a vazby je to další z důležitých aspektů knihy. Já osobně na hezkých obálkách lpím celkem hodně. Anotace nečtu, ztráta času. Knížka s hezkou obálkou nemůže být špatná. No dobře, tohle vždycky neplatí. Ale na druhou stranu mnohem více platí to, že kniha s hnusnou obálkou stojí za starou bačkoru. Můj názor bude ovlivněn tím, že obálky různých žánrů mi pravidelně způsobují infarktové stavy. Pokud urazím váš oblíbený druh obálek, tak se nezlobte. Ale jsou to hnusné a odporné důkazy toho, že grafici a ilustrátoři si někdy v práci rádi přihnou.



Aby ten článek měl trochu optimistický nádech, začnu tím, co se mi hnusí. Nemám rád nahaté chlapy. A ještě víc nesnáším nahaté chlapy na obálkách knih. A abych byl spravedlivý, ani s druhým pohlavím si v tomto moc nerozumím. Je sice fakt, že se mi takové knihy do rukou nedostávají, ale řeknu vám jedno. Když si jednou do roka zajdu na stránky nakladatelství Baronet, protože si chci objednat další díl série The Walking dead (která má mimochodem obálky skvělé), připadám si jako v tom nejtěžším dungeonu plném polonahých nestvůr a dlouhovlasých krotitelů koní, ze kterých můžu mít tak akorát špatné sny. Tímto mě ke čtení knih jako Propusť mě nebo Pokoř mě opravdu nenalákáte.
Tak, to by bylo spíš tak obecně, jen ať víte, čeho se doopravdy bojím. Protože se chci ale věnovat hlavně žánru fantasy, nechám už ten zbytek být. U fantasy mám na obálku vždy pár požadavků. Nemusí nutně korespondovat s obsahem, radši ať z ní vyzařuje ta atmosféra. Méně někdy znamená více a ne vždy platí, že se všechno dá zachránit drakem. Asi nejlepším příkladem důstojných obálek (co mě teď napadly), jsou Tolkienovy knihy od Arga. Ať už s ilustracemi nebo bez. Hned v závěsu je Zaklínač (pevná vazba i paperback) a mnoho dalších. U některých sérií jsem si už zvykl na takový obálkový standard. Warhammer mi vždy přinese nějakého epického mága, bojovníka či krvežíznivou nestvůru. World of Warcraft zase hraje na rasy, takže se můžu těšit na elfy a orky. Tady až na malé výjimky nemám výhrad. Prostě se mi to líbí.


Ale abych ty fantasy obálky jen nechválil, určitě najdu i přešlapy. Oproti skvělým počinům v sériích Diablo, Warcraft si Fantom Print jednou za čas dovolí taky nějakou tu hrůzu. Buď na mě nějaká super žena špulí zadek narvaný v o číslo menších riflích, nebo se dvojice dobrodruhů mačká na malém prostoru ještě společně s rozzuřeným vlkem. Idylka. Ale to jsou jen kapky v řece jinak povedených obálek (aspoň toho, co čtu). A obálky ovlivňují. Víte, jak dlouho mi trvalo, než jsem se pustil do Mistbornu? Přitom je to skvělá kniha. Škoda té obálky. Mohl jsem to mít za sebou už dávno.


Určitě se mnou spousta lidí nebude souhlasit, ale to je v pořádku. Rozhodl jsem se tu jednou za čas píchnout do vosího hnízda, tak se klidně ozvěte. Jak vás ovlivňují obálky? Ať už při čtení nebo při nákupu, to je jedno. A které obálky bytostně nesnášíte? Já mám jasno. Ať už je to jakýkoliv žánr, vždy se najdou černé ovce. A někdy se člověk nestačí ani divit. Hlavně že to má svou cílovou skupinu. A nezapomínejme, že to důležité je uvnitř. Škoda jen, že se přes některé ty ohavnosti bojím tu knihu otevřít.

12 komentářů:

  1. Taky jsem hrozný obálkofil a mé okolí jen kroutí hlavou, že důležitější je přece obsah. Jasně, že je, jenže pokud se na obálku nedá dívat, nebo se mi prostě příčí, tak po knize sáhnu jen, když mi to hodně hodně doporučují. Tím pádem Mistrborn ještě nemám za sebou a teprve teď jsem se pustila do první části prvního dílu Hry o trůny. (obě verze mají divné obálky, nelíbí se mi :D
    Jinak s tebou souhlasím - obálky, kde je polonahý chlap nebo žena, nebo oba se mi zrovna dvakrát nelíbí. Víc mám raději barevné/temné/tajemné, prostě s atmosférou nebo třeba i s hlavní postavou/bytostí jako je to třeba na knize Impérium černé a zlaté, Eona, Mycelium, Tygrovo prokletí trochu klame tělem, ale stejně ho mám doma a hezky se na něj kouká a rychle se to aspoň četlo. Malaz má úžasné obálky, stejně tak série Tetovaný, nové vydání Města z kostí. Nebo třeba Archiv, ten ke krásně vybarvený. Obecně tíhnu k přeplácanosti, ale nesmí se to všechno třpytit, to mě zase odrazuje :D Obálky v temných barvách také můžu - a od Tolkiena mám knihy také černé s runami. Nebo Jméno větru - nové vydání - je nádherné.
    Z 90% jsem se při výběru knihy nesekla, vždyť obálka zaujme jako první, přitáhne pohled, a hodlám se toho držet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Chtělo by to opravdu dobrou fantasy s krásným mágem nebo válečníkem ve velmi lehkém odění. Něco jako mužské verzi ženského mmorpg brnění.
    Mohlo by to dopadnout dobře, když se toho ujme někdo šikovný.
    Ale s heslem "sex prodává" to nakladatelství někdy přehánějí. Viděla jsem cover na knížku o malé (asi předpubertální, i když ona v průběhu série stárne) holce se zrzavými vlasy a na obálce byla dospělá BLONDÝNA s minišortkami v krátkém topu, aby vynikl její dekolt. Přitom je to kniha pro děti, žádné erotično!
    Jinak na harlekýnkách spoře odění muži zůstanou, protože takové knihy působí na nejnižší ženské pudy. Přeci jen kolik mužů, kteří by stáli jen o to podívat se na pěkné tělo by si koupili časopis s nahotinkami, kdyby na obálce byl dejme tomu makroskopický obraz ženské bradavky. Možná nějaký intelektuál, prosím, ale ne dav obyčejných páprdů, kteří se zmůžou jen na ty nejjednodušší myšlenky.
    A s harlekýnkami je to stejné. Ne všechny čtenářky jsou vysoce inteligentní a i geniové občas potřebují utišit i nízké potřeby, proto máme my dámy jasné obálky, aby bylo jasno, že skutečně dostaneme to, co chceme, když na nás příjde chtíč. Nebo mazlivá. (Nemusí se šahat hned po erotických románech, milostné příběhy si vystačí i s polibky.) A není nikdo, kdo by nás všechny sevřel v náručí a řekl nám, jací jsme jeho poklady.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám naprosto stejný názor. :)
    Nedávno jsem diskutoval s Pavlou Lžičářovou z Epochy ohledně udílení anticen pro vydavatele (za podělanou obálku, zmrvený překlad apod.), ale to by mohlo špatně dopadnout. Mohl bych skončit pod recenzentským mostem a musel začít knihy KUPOVAT! :O Chápeš? By mě zruinovalo, ciwe. :D
    Každopádně, rozhodně nekoukej na obálky z dílny nakladatelství Classic, to je totiž...
    Anebo víš co? Koukni se. Stojí to za to. :D A protože jsem hodný, mladý muž, tak ti sem rovnou hodím odkaz na jednu z jejich "opravdu fakt mocz povedených" obálek, která mě na nápad anticen přivedla. :) (Kdyžtak si dej někam na dosah kyblíček, ať si nenahodíš pc.)
    http://www.banshies.cz/sites/default/files/imagecache/product_full/zelazny-roger-pokrevenstvo-amberu-vazana.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě dodám - Zaklínač má úplně epický obálky (paperback)! :3 Tenhle styl je přesně to, co mě baví. A pak taky nový WoWka, viz http://hydra-media.cursecdn.com/wowpedia.org/thumb/3/34/ThrallTwilightOfTheAspectsCover.jpg/250px-ThrallTwilightOfTheAspectsCover.jpg?version=09268973837b83817563360aa7b4b2ff (abych ti vynahradil újmu z té předchozí obálky ;)).
      Mimochodem, nový Zaklínač bude mít v českém vydání stejnou obálku, jako paperbackové vydání, což je super, protože jsem se fakt bál, jak to všechno pohromadě bude vypadat. Je super, že v Leonardu myslí na konzistenci obálek u svých sérií. :3

      Vymazat
    2. Souhlasím s Tebou ve všem, ale Classic zase tak nezatracuj. Některé obálky jsou v pohodě (sice né graficky, ale prostě se k tomu příběhu a stáří hodí). Třeba série Deverry - http://www.banshies.cz/sites/default/files/imagecache/product_full/kerr-katharine-deverry-komplet.jpg - u tohoto si nedovedu představit nic jiného.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Já oldschool miluju a rozhodně ho umím ocenit, ale jejich obálky jsou snad úplně VŠECHNY děsně spatlaný a přeplácaný. Pravda, knihy samy o sobě jsou třeba starý, ale to vadí? I kniha z roku '61 může mít parádní a stylovou obálku, viz http://fanzine.topzine.cz/wp-content/uploads/2012/09/brian-aldiss-sklenik.jpg.
      Ale je to věc vkusu a toho, co kdo snese. A taky... nejspíš se u mě projevuje profesní deformace, díky které si až úzkostlivě potrpím na grafice a provedení.

      Vymazat
  4. Já naprosto souhlasím. Často nečtu anotace a většinou hodně vybírám neznámé knihy dle názvu a obálky. Je důležitá. Prostě je. Téměř v sobě nedokážu najít sílu k přečtení knihy, která má hnusnou obálku. Nemusí být úžasně vymazlená, jak říkáš, spíše ta atmosféra. Pokud mám ráda nějakého autora, tak si samozřejmě přečtu další díly série, i kdyby se obálky nepovedly, ale to se většinou neděje. Ač žena, taky bůhví jak nemusím nahaté chlapy na obálkách, přijde mi to nevkusné a prostě mi to nějak nesedí. Doteď si pamatuji knihy z knihovniček své tety a babičky, které jsem si prohlížela jako malá a byly plné svalnatých pánů, tyhle historické romanťárny ze své dětské hlavy už nesmažu a ani teď bych z nich neměla radost, kdyby mi doma ležely vedle "seriózních" knih. V tomhle ohledu má výhodů kupování knih v angličtině, na bookdepository si vždycky vybírám i podle obálky, můžu si vzít tu nejlepší, vynechat ty nepovedené, v Česku takové štěstí většinou není, kniha prostě vyjde a je jaká je, přesto si ji prostě na 90% nekoupím, když se mi nebude obálka líbit. Prostě ne. Obálky jsou základ, co je v knize je sice nakonec důležitější, ale když se člověk nedostane ani přes první stranu, tak na tom vlastně nesejde.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to mi mluvíš z duše! U mě obálky hrajou velkou roli při rozhodování, jestli koupit/nekoupit či číst/nečíst. A pokud se mi obálka nelíbí nebo přímo hnusí, tak prostě smůla.
    Taky moc nemám ráda na obálkách "ty ulepené milence" a nahé/polonahé chlapy. V podstatě bych se celkově obešla bez obálek, kde jsou jakoby "fotky" lidí. Pokud je to nakreslená postavička, tak to už mi tak nevadí, ale takové ty reálné ksichty a těla moc nemusím.
    A konkrétně právě u již zmiňovaného Baronetu je to fakt k pláči někdy. Ty knížky můžou být fajn, ale v knihovně je prostě nechcu :D
    Ale i u mě se najde pár knížek (takových těch holčičích ;)), za jejichž obálky se skoro stydím a na veřejnosti je nečtu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Přiznávám, že jsem dose obálkově založenej člověk. Na pěknou obálku si potrpím, už párkrát mě právě hlavně obálka nalákala k tomu, abych si knížku přečetla... Ale rozhodně teda nejsem tak povrchní (s odpuštěním), že bych si nekoupila knížku jen proto, že mám výhrady vůči obálce. Jasně, když mám na výběr z víc verzí, tak skočím po tý nejhezčí, bez debat. Ale když alternativy nejsou a já danou knížku chci, taky si ji koupím, tečka. Mám v knihovně pár knížek, u nichž se mi obálka třeba nelíbí, ale já si je koupila, protože jsem je holt chtěla a na výběr jsem neměla. =D
    Ale ta Schránka duší, co máš v příkladech toho špatnýho, ta je vážně hrozně zprasená, ale to říkám o všech českejch vydáních Nočních běžců od čtvrtýho dílu vejš. A přitom zrovna Casket of Souls má v originále obálku, co se mi vážně líbí... =D

    OdpovědětVymazat
  7. Já se s klidným srdcem přiznám, že mi na obálkách knih záleží. A myslím, že s tvým článkem plně souhlasím. Také moc nemusím, když je na obálce vyloženě něčí tvář a člověku je pak cpána tahle představa hlavního hrdiny. Nejhorší je, když je ta fotka úplně mimo, no.
    Já mám nejradši obálky ilustrované. Klidně mi úplně stačí jen název knihy a jméno autora, když je ta obálka dobře graficky zpracovaná. Co se týče těch ilustrovaných obálek, moc se mi líbí tvorba Dana dos Santose, Cliffa Nielsena, Johna Rocca či Chrise McGratha. Z české tvorby se mi líbí obálky od Lubomíra Kupčíka, Romana Kýbuse a Jan Patrik Krásný má taky pěknou tvorbu (teda až na toho Mistborna, ehm). A Slovák Michal Ivan má také skvělý styl. :)

    Baronet míval příšerné obálky, teď se podle mě zlepšuje. A zrovna Brandon Sanderson to s obálkami taky dost schytal, i když se Talpress už taky zlepšil. Třeba nakladatelství Alpress má podle mě zrůdné obálky, jen je vidím a už od knihy zdrhám pryč. Já sice chápu, že se ne vždy dá přebrat originální obálka, která je třeba hezká, ale myslím si, že u nás musí být dost mladých a nadaných grafiků, kteří by se s tím popasovali mnohem lépe. Jen jim tu práci nabídnout.

    OdpovědětVymazat
  8. Vtipně napsané, Pokoř mě :-) Ulepení milenci v nadpisu to vystihli, takovou knihu se člověk bojí otevřít, natož koupit. Mně se moc líbí obálky třeba u Knihy Zlín. Nebo knihy (mého milého) Miloše Urbana.

    OdpovědětVymazat