neděle 14. prosince 2014

Noc nožů

Obálka už od pohledu prozrazuje spojitost s Malazskou knihou padlých. Jméno Ian C. Esslemont se Vám může zdát neznámé, ale ve skutečnosti je to také autor Malazského světa. Jak sám Erikson řekl a napsal, jeden člověk by se při tvorbě něčeho tak obrovského a rozlehlého musel zbláznit. První podstatný rozdíl je pak v rozsahu knihy. Pokud jste někdy drželi libovolný díl Eriksona v ruce, Noc nožů pro Vás bude docela překvapením. Počet stran jí však neubírá na skvělém obsahu.



V Malazské knize padlých nikdy nebylo zcela vyjasněno, co vedlo k ascendenci Stínupána a jak se císařovna Laseen dostala na trůn. A právě v Noci nožů se dostaneme do doby, kdy byl sám Stínupán znám ještě pod jménem Kellanved a byl císařem celém Malazské říše.
Celý děj knihy je vlastně jedním dnem - nocí. Ale ne obyčejnou, protože je to noc Stínového měsíce. Tedy noc, kdy se nikdo neodvažuje opustit svůj dům a přeje si aby už skončila. Z jednoho prostého důvodu - skutečná realita obyčejných lidí se míchá se světem Stínu. V tuto noc je naprosto normální, že Vás na ulici roztrhá ohař anebo ještě něco mnohem horšího.


Vývoj událostí sledujeme díky dvěma postavám. Kalen je vysloužilý elitní voják a "užívá si" odpočinku. V tuto noc je mu ale stále připomínána jeho minulost a bude nucen znovu prožít hroznou bitvu a všechny chyby kterých se dopustil. Kiska je naopak mladá a ctižádostivá dívka, která se touží dostat do říšské armády. Úplně náhodou se zaplete do něčeho, co by jí mohlo stát život a stane se součástí bojů o trůn. Do toho všeho jsou tak trochu zapleteni Spáři i naši oblíbení Paliči mostů.

Pokud vám tohle neřeklo vůbec nic, nevíte kdo jsou Paliči mostů nebo co je to sakra ascendence Stínupána, nezoufejte. Možná před sebou máte celou sérii Malazské knihy padlých a taky velmi silný čtenářský zážitek. My ostatní, kteří už jsme dočetli desátý díl, máme útěchu aspoň v sérii Malazské říše (právě nedávno vyšla třetí kniha).

Hodnocení:5/5


Ian Cameron Esslemont, Noc nožů (Malazská říše 1), nakladatelství Talpress (rok vydání 2009, orig.2004), 232 stran.

2 komentáře:

  1. Sérii jsem viděla v knihkupectví, ale nikdy jsem ve skutečnosti nečetla žádné recenze, ani o ni nic neslyšela. Proto jsem o to vděčnější za tvůj článek! Díky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to je milé. :-) Pokud se chceš do Malazské říše pustit, určitě si prvni přečti Malazskou knihu padlých od Stevena Eriksona.

      Vymazat