pátek 17. října 2014

Eskadra Rogue

Jak už název i obal napovídá, o rytířích Jedi se v knize nedočtete. První díl série X-wing se odehrává několik let po epizodě IV. tedy Jediové už víceméně neexistují.
Předně je velmi důležité říci, že do série se může pustit i člověk s prakticky nulovými znalostmi ze světa Star Wars. Kromě několika narážek na Hvězdu smrti a Luka Skywalkera tam prakticky nic nevysvětleného není.


Příběh se tedy věnuje alianční eskadře Rogue, která je znovu obnovena. Známá je především díky letounům X-wing, pojmenované podle rozpětí křídel, jako vidíte na ilustraci.
 Do eskadry jsou vybráni letci všemožného původu nebo rasy, minulost je zapomenuta a všichni se vrhají do výcviku s nadšením. Jak to ale dopadne když se vlastně náhodou střetnou s letouny Impéria a začne opravdová bitva naprosto odlišná od pouhé simulace? Jsou po tak krátkém výcviku připraveni za Alianci nasadit život?


Samozřejmě. Bez toho by přece žádný příběh nebyl. Corran Horn je prototyp klasického klaďase. Snaží se vyrovnat rodičům, má pohnutou minulost a je jedním z nejlepších ve všem, o co se snaží. Kromě toho nechybí lehká samolibost. Sympatický mi není, ale vždy zachrání situaci.

Přestože se nejedná o (pro mě) vyjímečné dílo, je to fajn oddechový příběh, který přečte asi úplně každý. Trošku emocí, trošku vztahů, málo válčení. Za sebe bych to doporučila jako dárek pro přítelkyně fanoušků, které na SW nemají zrovna nadšený pohled.

Hodnocení: 3/5


Michael E. Stackpole, X-wing: Eskadra rogue, nakladatelství Egmont (rok vydání 2012, orig. 1996), 346 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat