neděle 21. září 2014

Živí mrtví: Staré dobré časy

Nejspíš se najde jen hrstka lidí, kteří ještě o seriálovém fenoménu The Walking Dead neslyšeli. Určitě by se ale našla spousta, kteří neví, že předlohou je skvělý komiks. Obrovská škoda. Dokud totiž komiks neotevřete, nezjistíte, že se od seriálu velmi podstatně liší.


Ačkoli se obálka tváří barevně, celý příběh je vykreslen ve stupních šedi. Vadí to nějak na cákancích krve? Vůbec. Vnitřností, lezoucích ze všech možných míst lidského těla, si užijete dost i tak. Samotná kresba je mimořádně živá a jednotlivý hrdinové se opravdu podobají svým seriálovým dvojníkům. Co ale může klamat je takový ten první dojem. Říkám to pořád, Rick je prostě v komiksu celkem fajn (až na tu strašnou kombinaci všech hrdinských a kladných vlastností) a když ho vidím "naživo", je mi tak strašně nesympatický, že by mi absolutně nevadilo, kdybych ho někdo zakousl.


Pro ty, co ani netuší o co jde: ve zkratce jde o příběh opravdových lidí, kteří se snaží přežít v postapokalyptickém světě, plném zombíků. To se samozřejmě neobejde bez spousty intrik, lží, nebezpečných a vyhrocených situací a spousty krve. Moc pěkně je vyjádřena lidská podstata vůbec, kdy se někteří neštítí, jen kvůli vlastnímu zdraví zabít někoho jiného. Nebo sobě blízkého.

V komiksu je toho oproti seriálu o dost méně. Některé postavy úplně chybí (ale některé zase chybí v seriálu). Je jasné, že kdyby jeli přesně podle předlohy, nemohli by udělat x sérií. Všechno ale funguje, takže proč ne.


Kdo to dřív viděl, bude si určitě stát za tím, že seriálové zpracování je lepší. Pro mě není. A všem doporučuji si aspoň ten první díl přečíst. 99% to už nepustí.

Hodnocení: 5/5

Robert Kirkman & Tony Moore, Živí mrtví: Staré dobré časy, nakladatelství Crew (rok vydání 2009, orig. 2004), 140 černobílých stran.


1 komentář:

  1. Já zbožnuji obojí - seriál i komiks. A doma se pyšním devíti kousky a zbylé (tuším) dva chystám brzo doobjednat.

    OdpovědětVymazat