sobota 3. prosince 2016

Nizozemsko - ráj her, deskovek a knih

Před pár týdny jsme se vrátili z krátkého výletu do Holandska. Sice jsme neviděli ani jeden větrný mlýn a sezóna tulipánů už byla taky dávno pryč, ale neseme si spoustu poznatků pro budoucí opětovnou návštěvu. O pár tipů se s vámi rádi podělíme.



Knihu seženete na každém rohu. Každá trošku větší trafika má svou malou nabídku (kde momentálně nechybí nejnovější Harry Potter), každé papírnictví taky. Knihy se dají koupit i v hračkářství. No a když vlezete přímo do knihkupectví, budete klidně hodiny obdivně procházet. 


Nabídka knihkupectví je asi z 60% v angličtině. Zbytek tvoří knihy v nizozemštině a malé procento různé další jazyky. V angličtině koupíte naprosto všechno od současných detektivek, přes kroniku Diablo, artbook The Last of Us nebo třeba Žítkovské bohyně. Jediné, co se nám nepodařilo nikde sehnat, jsou komiksy. Komiksy se z nějakého důvodu vyskytují převážně ve specializovaných obchodech (v Amsterdamu žádný problém, v Eindhovenu se musíte spokojit s trafikovou nabídkou).


Podstatný rozdíl oproti knihkupectvím u nás - nikdo vám nekouká pod ruce, jestli náhodou nejste zloděj. Obchody jsou otevřené, část nabídky je ve stojanech venku, lidé prochází, prodavači se nepozastavují nad tím, že u jednoho regálu stojíte patnáct minut a prohlížíte si knihy. 



Samostatnou kapitolou jsou deskové hry. Jsou všude. V trafikách, papírnictvích, hračkářstvích i knihkupectvích. Navíc ještě v elektru a hlavně v obchodech jen s deskovkama. To jsou taky snad nejzajímavější obchody vůbec. Viděli jste někdy všechny verze Munchkina, které byly vydány? Tady žádný problém. Stejně tak jednoduše si můžete koupit třeba Krycí jména v angličtině nebo spoustu nejznámějších her, které u nás nejsou.


Až podivně často můžete narazit na všemožné druhy bazarů. Nejlepší jsou přirozeně ty, kde máte spoustu her na konzole i počítače, spoustu filmů, figurek a jiných sběratelských předmětů. Přestože se v Nizozemsku platí v eurech, cenově jsou hry mnohem dostupnější než v herních bazarech u nás. 


Závěrem - pokud se chystáte navštívit Eindhoven, musíme doporučit krásný festival GLOW. Projít se městem za doprovodu animací, nasvícení, hudby a efektů je fakt super. Určitě to nevyměňte za lidskou zoo v Primarku. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat