neděle 3. ledna 2016

ZERO: Krize + V srdci všeho

Co vás může na tomto neobyčejném komiksu, kromě grafického zpracování, okamžitě zaujmout? Pravděpodobně velkým fontem psané jméno autora. Zrak vás nešálí, Aleš Kot je skutečně český scénárista, který prorazil až k velkým americkým nakladatelstvím. Prozatím u nás v překladu vyšly právě dvě knihy špionážně-politického thrilleru ZERO.



Edward Zero. Od dětství cvičen k poslušnosti a chladnokrevnosti. Zabiják bez emocí. Téma určitě nezní jako něco nového, na druhou stranu je uchopeno neotřelým způsobem. To vše násobí poutavé grafické zpracování a hlavně jednotlivé kapitoly, protože každou má na svědomí jiný kreslíř. V první knize (Krize), která obsahuje prvních pět originálních sešitů se seznamujeme nejen se samotným Zerem, ale i dalšími postavami, které jsou pro chod příběhu nezbytné. Nechybí ani retrospektivní vyprávění o dětství a samotném krutém výcviku. 


Druhou knihou (V srdci všeho - sešity 6-10) nás provází jediná otázka.

Kam odešli ti koně?


Příběh z prvního dílu konečně začíná dávat smysl. Umím si ale představit, že pokud by se obě knihy četli s nějaký časovým rozestupem, nefungovalo by to. Ideálním řešením je, přečíst si oba díly v návaznosti. Jen tak si budete pamatovat všechny dílky skládačky a budete je moct poskládat do sebe. Edward Zero totiž u agentury končí. Sám a dobrovolně. Teď už je na něm, aby se nenechal chytit. Aby udělal vše, co chce. Díky tomu se v rychlém sledu dostaneme ze Švýcarska do Mexika i na Island a do Bosny. 


Věřím tomu, že někoho nechají obálky chladným a nenapadne jej ani komiks prolistovat. Grafická úprava určitě není lahodící pro každé oko. To by ale byla velká chyba. Příběh, který se tváří jako klasické klišé, přinese spoustu nových věcí, poutavou zápletku a hlavně inteligentní postavy. Plusem zůstává nesourodost kresby v každé jednotlivé kapitole, která se mi prostě líbí a zatím mě vždycky něčím oslovila. Podtrženo sečteno, těším se na pokračování, i když už teď vím, že bude třeba si zase příběh oživit opětovným čtením. 
Hodnocení: 90% (Krize) , 80% (V srdci všeho)

Aleš Kot, Michael Walsh, Tradd Moore, Mateus Santalouco, Morgan Jeske, Will Tempest, Jordie Bellaire, ZERO 1: KRIZE, vydalo nakladatelství Crew v roce 2014, překlad Filip Škába, 160 barevných stran.

Aleš Kot, Vanesa R. Del Rey, Matt Taylor, Jorge Coelho, Tonči Zonjic, Michael Gaydos, Jordie Bellaire a další, ZERO 2: V SRDCI VŠEHO, vydalo nakladatelství Crew v roce 2015, překlad Filip Škába, 160 barevných stran.


Oba díly můžete zakoupit zde.
Crew

4 komentáře:

  1. Tuto obálku nám ukazovali ve škole, v hodině grafických návrhů. Vím, že se mi moc líbila, ale nakonec jsem z nějakého důvodu nezjistila, k čemu patří. :) Okamžitě se mi to vybavilo, když jsem viděla fotku. Příběh jako takový není nic pro mě, ale určitě to seženu pro přítele, toto potěší každého grafika. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj. Na váš blog som narazil pred nedávnom a veľmi ma zaujal. Ja väčšinou čítam len knihy ale vedeli by ste mi poradiť nejaký dobrý komix? Dobré by bolo keby bol v ČJ alebo v SJ. Pekný článok a teším sa na ďalší. :)
    Mildo z http://booklovers-world.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, pokud jsi nikdy nedržel komiks v ruce, doporučila bych ti, aby ses poohlédl po něčem, co spadá do žánru, který rád čteš a vyhledáváš u knížek. Když jsem se podívala na tvůj blog, máš celkem široký záběr, ale převládá taková ta romantika, YA, holčičí fantasy. Mohla bys třeba sáhnout po prvním dílu SÁGA, což nedávno vyšlo u BB Artu. Super je série Zámek a Klíč, s lehce hororovým nádechem, zatím vyšly čtyři díly. Určitě bych se nebála ani série Živí Mrtví, což vychází u Crew a dílů už je venku hodně. Nebo pak třeba trošku jinak pohádkové Mýty. Vše z vypsaného je v češtině. Nejlepší bude, když se porozhlédneš ve vaší knihovně a určitě bych hned nesahala pro Marvelu nebo superhrdinech. to by ti ve všem mohlo udělat guláš a komiksy by tě vůbec nemusely začít bavit.

      Vymazat
  3. Asi bych se měla stydět, ale o autorovi jsem v životě neslyšela a přitom má takový úspěch. :D Zero vypadá ale teda moc dobře, ta kresba je skvělá. :)

    PS: Superní triko :)

    OdpovědětVymazat