úterý 30. června 2015

Washingtonský dekret

Představit si zemi, které vládne totální maniak, není tak těžké. Z historie už znáte určitě spoustu případů. Tady se však budeme potýkat s Washingtonským dekretem, který přináší spoustu omezení. Třeba konec internetu a svobodných médií, stopovací zařízení ve všech mobilech a jídlo na příděl. Nový a lepší svět.


Jak je nejspíše jasné z názvu, pohybujeme se ve Spojených státech amerických. Sledujeme situaci kolem volby nového prezidenta. Lidé jsou napjatí, nerozhodní a nikdo pořádně neví na čem je. Jak si ale můžete lépe získat sympatie obyčejných lidí, než když vás začnou trápit "obyčejné americké každodenní problémy" jako je například vražda blízké osoby? Lépe to prostě nejde. A dokonce to nemusí být tak úplně náhoda.

Dějem nás provází celá řada postav, které jsou však v určitém vztahu. Ať pracovním, rodinném nebo čistě přátelském. Nahlížíme tak do jejich uvažování, vidíme jak je volba nového prezidenta ovlivňuje buď správným nebo špatným směrem. Všichni se s ním totiž znají.


Toto bylo mé první setkání s Jussi Adler-Olsenem a rozhodně můžu říci, že nebude poslední. Jako první knihu jsem neúmyslně zvolila politický thriller a už teď se těším, až si přečtu všechny jeho detektivky, pro které je tak oblíbený.

Řád světa, který je ve Washingtonském dekretu nastíněn, mi vlastně nepřijde vůbec nereálný. Naopak upozorňuje na možné potencionální problémy, vlastně mám dojem, že velká většina z knihy bude založena na střípku pravdy.

Hodnocení: 4/5

Jussi Adler-Olsen, Washingtonský dekret, nakladatelství Host (rok vydání 2014, orig.  2006), překlad Magdalena Jírková, 616 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat