čtvrtek 4. června 2015

O půl třetí na náměstí | vernisáž komiksové výstavy

Ve Valašském Meziříčí se momentálně pořádá velmi zajímavá akce. Bohužel je hodně mizerně propagovaná, takže jsem se o ní dozvěděla až dnes - v den zahajovací vernisáže. Samo o sobě to tolik nevadí, protože..


.. účast na zahájení byla opravdu malá. Dohromady nás tam mohlo být maximálně 25, z toho většinu tvořili malé autorky (a jeden autor) soutěžních dílek. Kromě kratičkého uvedení byla k vidění minutová scénka, kdy si na kreslené postavičky zahráli lidé. To bylo rozhodně vtipné a s tímto námětem mohli klidně pracovat více.

Výstava samotná je však věnovaná současnému českému komiksu. Obsahově ale není moc rozsáhlá. Prezentuje se (myslím) šest autorů a každý pouze pár stranami. Nebudu lhát, že jsem všem věnovala stejnou pozornost. Některé rádoby vtipné webové komiksy mi totiž moc neříkají.

Co se mi naopak líbilo a co mě potěšilo byl Slakinglizard (pokud neznáte, určitě se podívejte zde, minimálně nějaký z jeho designů na trička jste museli vidět). Opět velká škoda, že k vidění bylo málo. Dále pak klasicky Lazy Bastard (ilustrátor spousty známých časopisů, více zde) nebo třeba Michal Ivan, jehož kresbu hodně obdivuju. Přestože si jednotlivé panely projdete za pár minut, stojí to za to.


V jednom ze sálů najdete také soutěžní příspěvky dětí. Téma měli opravdu těžké - O půl třetí na náměstí - ale ještě navíc zasazeno do skutečné historické události. Všechny dílka byly opravdu hezké a kreativní. Kromě toho děti ze střední školy připravily kartonové postavy v reálné velikosti, se kterými je možno se vyfotit. Knihovna města Valašské Meziříčí celou akci doplnila o komiksovou čítárnu. 


Rozhodně je velká škoda, že o tom není pořádně nikde vidět ani slyšet. Pokud bydlíte v okolí, nebo chcete tip na pěkný výlet, navštivte Zámek Kinských (samozřejmě tam nečekají jen komiksy :-)). Možnost vidět výstavu máte až do 27.9. (pouze pozor na pondělí, to je zavřeno)

Více informací se dozvíte na:

Žádné komentáře:

Okomentovat