čtvrtek 25. června 2015

Babička pozdravuje a omlouvá se

Pohádky bývají leckdy skutečnější, než by se mohlo zdát. Nadpřirozené bytosti, nádherná snová města nebo i hrdinné bitvy mohou mít základ v realitě. Pak už stačí jen šikovný vypravěč, který dokáže i s nepříjemných zážitků vykouzlit úžasné dobrodružství.



Vypravěčkou je v tomto případě babička. Je jí sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm let. Na svůj věk ovšem necítí žádná omezení. Proč by nemohla přelézt plot do ZOO a podívat se na opice? Co na tom, že je po půlnoci ZOO zavřená. Pro svou vnučku Elsu by totiž udělala cokoliv. Else je sedm, vlastně skoro osm let. Na svůj věk je náramně chytrá. A proto je její jedinou kamarádkou babička, zatímco nepřátelé téměř všichni vrstevníci.

Nenechte se zmást. Přestože je příběh vtipný, poměrně dost nereálný a o podivné náhody není nouze (ostatně tak už tomu bylo v knize Muž jménem Ove), během čtení zjistíte, že má vše takový lehce smutný podtón. Babička se přece omlouvá a má k tomu své důvody.


Pokud se tedy chcete dozvědět něco o worsech a jejich oblíbených dřímáncích (a že neznáte ani jedno z těchto slov vlastně vůbec nevadí) nebo třeba něco o tom, proč Spider-Man prostě nemůže být holka, měla by být tato kniha přesně pro vás. Věřím, že zaujme úplně každého a to bez ohledu na to, jaký žánr preferuje. Mně nezbývá než netrpělivě čekat na další příběh od Frederika Backmana. Rozhodně se právem začíná řadit mezi mé oblíbené autory. Ale na tyto soudy je po dvou knihách ještě stále brzy.

Hodnocení: 6/5

Frederik Backman, Babička pozdravuje a omlouvá se, nakladatelství Host (rok vydání 2015, orig. 2013), překlad Jitka Herčíková, 450 stran.

11 komentářů:

  1. Na knihu jsem upřímně hrozně zvědavá. Zatím jsem na to četla dost rozporuplné názory. Někteří jsou z toho absolutně nadšení a někteří zase naopak tvrdí, že to Ovemu nesahá ani po kotníky. :/ Tak uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to tak nedramatizovala, Ove je skvělá kniha, ale Babička je pro mě top. :-) Říci, že to něčemu nesahá ani po kotníky.. to by se ti lidé měli zamyslet. :-D

      Vymazat
    2. Já třeba na Oveho nedám dopustit, hrozně mě zasáhnul, ale povedlo se to i Babičce, i když zase úplně jinak, pro mě jsou obě top, neskutečné zážitky :) Ale jsem zvědavá, co na to řekneš :)

      Vymazat
  2. Myslela jsem, že po Muž jménem Ove od Backmana už nemůže přijít nic podobného, že už se musí vykrádat, protože Ove je opravdu jedinečný, ale zklamala jsem se a jsem za to moc ráda, protože Babička byla taky naprosto dokonalá. Jsem z obou příběhů dojatá jen si na ně vzpomenu :) Škoda, že Elvír nešel s Frodem do Mordoru a že dnešní děti učí učitelky, co neznají nakladatelství Marvel :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám stejný názor, obě knihy se mi strašně líbí. Ale babička právě o něco víc. Možná kvůli X-Menům, Frodovi i Harrymu. To prostě nemělo chybu. :-)

      Vymazat
  3. To je tedy pěkné hodnocení! :)
    Po přečtení Muže jménem Ove jsem se nadšením nemohla dočkat další knížky tohoto autora. Chtěla jsem si Babičku koupit hned jak vyjde, bohužel k tomu ještě nedošlo.
    Tuším, že se mi knížka fakt bude líbit. :) Skvělá recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měli jsme to stejně, pak jsme si z nějakého důvodu Babičku nekoupili - snad zapomněli? Nebo nás přešlo to prvotní nadšení? No a nakonec kniha přečtená za den a už ji čte mamka. :-)

      Vymazat
  4. Mám v poličce:) Zatím čtu Železnou zkoušku ale hned po ní se vrhnu na toto:) Ať nejsem pozadu:D

    OdpovědětVymazat
  5. Teda! :) Vypadá to opravdu dobře a až se prokoušu Staříkem a Analfabetkou, asi přejdu k Oveovi i Babičce :))

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna knihu čtu a jsem teprve na straně 66 a už mě pěkně dojímá. A jak mám v poslední době štěstí, tak zrovna, kdy mě ukápla malá slza, jela jsem v šalině :D Zatím se mi ale líbí :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to skvěle stejně jako Muž jménem Ove, který si mě neskutečně získal. Na tuto knihu se taky velmi brzo chystám a doufám, že mě zaujme ještě víc :) Podle vaší skvělé recenze by mohla :)

    OdpovědětVymazat