středa 29. dubna 2015

Zaklínač: Skleněný dům

Mince má vždy dvě strany. V tomto případě jsou na jedné lidé, kteří Zaklínače četli ještě předtím, než to bylo v módě. Na té druhé straně pak zase nadšenci do her, kteří se nemohou dočkat Divokého honu. Ať už patříte tam nebo tam, buďte v klidu. Nehodlám tu polemizovat o tom, kdo má větší právo na to být věrnější fanda tohoto chlapíka s vlasy barvy stříbrné metalízy. Půjde tu o nejnovější počin ze světa zaklínače Geralta. A pokud ho neznáte vůbec? U tohoto komiksu to zase tak vadit nebude. Odkazů na knižní sérii jsem si nějak nevšiml, takže i kdyby to měla být vaše první zkušenost, směle do toho.


Komiks začíná celkem jednoduše. Jeden tulák potká druhého, slovo dá slovo, víno dá víno a přátelství je na světě. Pak si řeknou své životní příběhy, podělí se o nějaké to moudro a usnou. Jeden z nich má za sebou život plný zabíjení nestvůr a řešení záhad. Tomu druhému se stalo velké neštěstí. Aspoň to tak teda vyzní z jeho příběhu. A protože už bylo dost trápení, dost výčitek a je třeba začít znovu, tak se Jakub rozhodne následovat Geralta na jeho cestě. To ještě ale netuší, že od svých problémů neutíká. Právě naopak.


V první čtvrtině si Skleněný dům může klidně potřást rukou s nějakým bestiářem. Naši dva hrdinové putují a potkávají tajemné tvory, které Geralt okamžitě pojmenovává (celoživotní zkušenost). Vše se ale změní, když dorazí k tajemnému domu. Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, kde je ta pomyslná hranice, kterou zaklínač prostě nepřejde, tak v tomto komiksu ji odhalíte. Geralt je zvyklý na kouzla, čáry, kletby a zaklínadla. Je zvyklý na stvůry nejrůznějšího druhu a zjevu. Má zkušenosti se zradou, životem v ústraní a s pomluvami. Ale když dorazí k baráku, ve kterém se samy OTEVŘOU DVEŘE, radši do něj vleze oknem.


Kresba hezky podtrhuje atmosféru. Ta je tajemná až běda. Ať už jde o procházku temným hvozdem nebo následný pobyt ve skleněném domě. Na páru obrázcích sice Geralt vypadá jak creeper z Minecraftu, ale sedí to tam. Příběh si sice hraje na takovou zamotanou detektivku, ale při troše pozornosti vám bude po páru stránkách jasné, jak se věcí mají. I tak je ale příjemné sledovat cestu, po které se autoři vydali k cíli. Geralt je značka kvality, která je v tomto komiksu oprávněně.

Hodnocení: 4/5

Paul Tobin, Joe Querio, Zaklínač: Skleněný dům, nakladatelství Crew (rok vydání 2015, orig. 2015), 136 barevných stran.


1 komentář:

  1. Nechápu, že jsem o komiksu neslyšela. Neskutečná ostuda. !!!!!

    OdpovědětVymazat