pondělí 6. dubna 2015

3x Minirecenze: Vačura, Klíma, May

Dnes si dáme trochu změnu. Nebudou tu totiž vládnout komiksy, ale zaměříme se i na dvě poměrně klasická díla. Protože mám kvůli škole v hledáčku několik desítek takových knih, velmi rád se o svůj zážitek z nich s vámi podělím. A navrch k tomu dodáme něco více detektivního.




Vladislav Vančura - Pole orná a válečná
Náhled na válku z více úhlů pohledu. Na jedné straně vesničané a obyčejní dělníci, kteří prostě žijí, pracují a umírají. Na straně druhé pak válečná vřava, pochody vojsk a skutky jednotlivců. Vančurův styl psaní od čtenáře vyžaduje naprostou pozornost. Je opravdu výzvou číst něco takového třeba jen v tramvaji. Rozhodně z toho pak nebude takový zážitek, jaký od knihy mohl být. Já jsem byl na tom bohužel přesně takhle. Přečteno ve shonu a v nepohodě. Zážitek se pak odvíjel hlavně od toho.

Hodnocení: 3/5

Ladislav Klíma - Utrpení knížete Sternenhocha
Kniha ve formě deníku jednoho z vysoce postavených vládních úředníků. Setkáme se tu s jeho láskou a spoustou nechutností, které se v té době jen daly vymyslet. I přes první dekadentní dojem je ale deník takovým pohlede do hlavy Sternenhocha, kterého jeho skutky dovedou až na samou hranici existence. Postupné šílenství užírající jeho osobnost, kombinované s pracovním a soukromým životem. 

Hodnocení: 4/5

Peter May - Skála
Kdo napjatě čeká chválu na detektivku, nedočká se. Chvála bude, ale do detektivky má Skála poměrně daleko. Peter May vykreslil nádherné prostředí, přírodu a prostý život na ostrovech Skotska. Nenajdeme žádné detektivy s nejmodernějším technickým vybavením, ale zápletku řešíme s pomocí návratu do minulosti. Moc se mi první díl série z Ostrova Lewis líbil a časem se ráda začtu do pokračování. 

Hodnocení: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat