úterý 2. prosince 2014

Vrána: Mrtvá doba

Návrat ze záhrobí kvůli pomstě? Že už jsme tu něco takového měli? Vrána se vrací. A vrací se ze vší parádou, kterou už známe z předchozího dílu. Nebudeme tu nic porovnávat, protože každý příběh Vrány má to svoje. Mrtvá doba nám ukáže, že nezáleží na tom, v jaké době žijeme. A že zlo, které jsme napáchali kdysi, se s námi bude vláčet klidně i několik století. Dokud nebude náležitě potrestáno. Pomsta se táhne až za hrob, zvlášť, když k tomu má někdo opravdu pádné důvody. A vražda bývá jedním z těch největších.


To si takhle parta darebáků vyjede na koních, někoho postřelí, zabijí a umučí. Pro někoho normální den, pro jiného už trochu nezvyk. Zvlášť, když jste jedna z obětí. Naštěstí se zde dostává druhá šance. Ne pro darebáky, aby své skutky odčinili. Ale pro oběť, která bude mít možnost se pomstít. Sice se musí přesunout trochu do budoucnosti, kde i darebáci už žijí jinými životy, ale prakticky se jinak nic nezměnilo. Povahy mají stejné a skutky páchají třeba ještě horší.


A to se pak diví, když si někdo konečně nenechá něco líbit. Tak trochu nezvratný osud pro ty zlé hochy, protože nesmrtelný hrdina se špatně zabíjí. Špatně se mu utíká. A vůbec, stojí to pak za nic. Ale není to cítit žádným prototypem super hrdiny. Tady nejde o všeobecné blaho a klid v ulicích. Tu je třeba dokonat pomstu, i když nebude tak sladká.

Další Vrána je prostě jízda. Není to ale jen o utrpení a smrti, ačkoliv to tak na první pohled působí. Jde o spravedlnost, zadostiučinění a právo. Právo na to vyřídit si účty s těmi, kteří ublížili. I kdyby to mělo být v příštím životě, tak na tom nesejde. K Vráně se budete vracet, opakovaně ji číst a pokud si myslíte, že jde jen o zabíjení padouchů, tak vás to určitě vyvede z omylu.

Hodnocení: 5/5


James O´Barr, John Wagner, Alexander Maleev, Vrána: Mrtvá doba, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2014, orig. 1996), 96 stran.

Děkujeme nakladatelství Comics centrum za poskytnutí knihy k recenzi.

Žádné komentáře:

Okomentovat