čtvrtek 9. října 2014

Ragemoor

Čekal jsem něco úplně jiného. Když tento komiks vycházel, podle obálky jsem měl za to, že to bude o nějakém obrovském kamenném muži, kterého bude nejspíš štvát svět nebo něco podobného. A bude se podle toho chovat. Omyl. Takto tuctové to nebylo. Tady se bude na všechny zlobit zámek Ragemoor. Sám si vybírá, kdo v něm může bydlet, jak se má chovat a co má dělat. Pokud není po jeho, urazí se, rozzlobí a dopadá to špatně.


Pominul bych obrovskou naivitu postav, ale nemůžu. I když je zámek znám svou tajemností a není radno se k němu přibližovat, stejně tam přijedou a budou ho chtít využít pro své potřeby. I když je Herbert (jeden ze stálých obyvatel zámku) varuje, stejně se ubytují. A jak tohle asi může dopadnout? No rozhodně ne podle jejich představ. A z této naivity se pak rýsuje celý příběh.

Kromě šíleného zámku, který není milosrdný k nikomu, tu budeme potkávat ještě mnoho dalších zvláštních postav. Brouci, kteří na zámku vaří a uklízí, červi, kteří se snaží zámek dostat a orangutani, kteří ho zase brání. Je to takový kolotoč hrůz a nechutností. Do toho se zapletou i jediní obyvatelé zámku. Herbert a jeho sluha. Ani je nečeká nic hezkého.


Kresba nebyla tak úplně můj šálek čaje, ale k příběhu a celkovému zpracování komiksu se hodila. Černobílá podtrhuje lehce hororovou atmosféru. Nebudete se bát v tom nejpoužívanějším slova smyslu, ale určité napětí tam bude. Všechno to ale dokáže zmizet při nějaké nepovedené grimase postavy. Ragemoor je výjimečný a určitě stojí za pozornost.

Hodnocení 3/5

Jan Strnad, Richard Corben, Ragemoor, nakladatelství Comics Centrum (rok vydání 2013, orig. 2012), 348 stran.

Děkujeme nakladatelství Comics Centrum za poskytnutí knihy k recenzi.


1 komentář:

  1. Vypadá to zajímavě, ale na komiksy moc nejsem, takže se více po knížce pídit nebudu :)

    OdpovědětVymazat