úterý 22. července 2014

Ready player one

Víte, jak se v budoucnu bude řešit problém s vyčerpanými přírodními zdroji, narůstající chudobou a nedostatkem jídla? Jednoduše se vytvoří virtuální realita, ve které to bude všechno sluníčkové. Nebo aspoň to navodí ten pocit. Už nyní se spousta lidí na nějaký čas uchýlí do jiného světa, ať už je to jakýkoliv. Jen na to ještě nejsou ty správné vychytávky, aby to simulovalo i pohyby vašeho těla a různé pocity. Tady a teď ale tu možnost mít budeme. Připravte se na vstup do OASIS, nejdůmyslněji naprogramovaného světa, vesmíru, galaxie, ve které se dá najít úplně všechno, nač si jen vzpomenete.


Hlavní programátor a hlavně zakladatel OASIS byl celkem výstřední člověk. A tak, když umře, se nikdo nemůže divit tomu, jakým způsobem odkázal své miliardové jmění. Kdokoliv má šanci ho získat. Stačí jen se nalogovat do OASIS a vyhrát soutěž, kterou před svou smrtí vymyslel. Nebude to jednoduché. Jako příznivec všeho, co se hrálo v 80. letech, to podle toho taky bude vypadat. Připravte se na staré arkády, textové adventury a vůbec srazy malého počtu pixelů.


Náš hlavní hrdina je samozřejmě největší chudák. Nemá rodiče, bydlí u tety, která ho nemá ráda a aby měl aspoň trochu soukromí, musí utíkat do svého úkrytu, ve kterém se připojuje na OASIS a žije tam svůj druhý, lepší život. Je plachý, ne moc kamarádský (má jednoho přítele, to mu stačí) a společnosti se spíše straní a bojí. Takový stereotyp postavy, která by se do toho příběhu mohla hodit. A proč ne, výběr tohoto typu hrdiny byl více než zdařilý. Horší už to bylo s tím, co bylo dál.


Samotný nápad nemá chybu. Další svět, ve kterém mohou lidé žít druhý život. Zapomenout na šedou realitu a jít splnit pár questů. K tomu možnost si vydělat pár miliard, když vyhrají soutěž. To už stojí za to se připojit. Na druhou stranu celkem zvláštní vývoj hlavní postavy, která z ničeho nic dokáže místo krčení se v úkrytu vymýšlet ďábelské plány proti korporacím, které se snaží OASIS získat pro sebe. Navíc ta velká potřeba autora tam nějakým způsobem narvat trochu romantiky... to si klidně mohl odpustit. Když se hraje, tak se hraje. Kluci nejsou zvědaví na zamilované věty a holky určitě rády přeskočí tu část, kdy se na jejich domy snáší zamilované dopisy. 1000 exp., lvl up, staty +. Tohle nás zajímá.

Hodnocení: 3,5/5

Ernest Cline, Ready player one, nakladatelství Jota (rok vydání 2012, orig. 2011), počet stran 512

2 komentáře:

  1. hele já jsem holka a ta romantická část se mi tam taky nelibíla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já to tak myslel. Že i holky by to radši určitě přeskočily. :D Mluvit za vás nemůžu, ale je to takový můj pocit. :D

      Vymazat