sobota 12. července 2014

Kladivonoš

Zase další Warhammer. Na obálce je týpek, který rozsévá svou epickou zbraní zkázu, samozřejmě ji přináší jen zlým orkům a nepřátelským kmenům. Má po své pravici i levici věrné přátele, kteří ho podrží i v těch nejtěžších chvílích. Pozná lásku, štěstí, ale i smrt a zradu. Je velmi důležitý, nejspíš potomek krále nebo něco podobného. Jeho otec a vlastně celá generace jsou hrdinové, kteří se do dějin vepsali velkými činy. A on nesmí zůstat pozadu. Proto je třeba přijít ještě s lepším a větším činem, než kdy lidstvo zažilo. Co takhle sluníčkový mír a lásku pro všechny, kdo o to budou stát? A klidně půjdeme i přes mrtvoly.

I přes všechny stereotypy, tohle je kniha, která se dá číst a bude vás bavit. Velké plus má autor za popis všech údolí, krajin, kopečků, domácností, hradů a měst. Nenásilně vás to přenese přímo do knihy. Pak se už jen můžete nechat unášet na vlnách rozbitých orčích lebek, vyhřezlých střevech primitivních lidských kmenů a páru moc hezkých sedmikrásek kousek dál na kopci. Ze začátku to může vypadat, že v knize nepůjde o nic jiného, ale opak je pravdou. Hrdina má sice jisté sklony k násilí a svůj sen o míru vykupuje krví kde se dá, přesto se v příběhu najdou místa, kdy sám putuje krajinou, pomáhá spojencům zabít starodávné bestie a užívá si samoty.


Co by to bylo za Warhammer, kdyby zde vystupovala jen jedna rasa. Máme tu lidstvo, takovou tu klasiku. Znáte to, hrozí jim nebezpečí ze všech stran, přesto budou dál bojovat mezi sebou a vzájemně se oslabovat. Jako další jsou trpaslíci. Menšího vzrůstu, nikoliv sebevědomí. Hrdí, vzpurní, tvrdohlaví a hlavně dobří spojenci lidí, které sice považují za rychle žijící chásku, ale přesto se jim snaží pomoci jak v technice, tak ve zbrojení. Největším nepřítelem předchozích dvou ras jsou orkové. Tady se jim ještě říká třeba zelené tlamy. Těch je zase velký počet, ženou se jako zhouba ze všech koutů světa a mají chuť vyhladit lidskou rasu. Další klasický den ve světě Warhammeru.


I když je tahle kniha neznámá a málokdo má potřebu si ji sehnat a přečíst, rozhodně má potenciál dobré fantasy. Neřeší se tu žádné složité politikaření a v jiných sériích by tento příběh byl jen zlomkem celku, ale právě o to jde. Warhammer je série provázaná příběhy, legendami a to všechno se krásně doplňuje. Tato legenda pojednává o Sigmarovi, jednom z největších vůdců vůbec. Stojí za to se o něm něco dozvědět, protože v jiném Warhammeru se může objevit už jen jako hrdina z jiného věku.

Hodnocení 4/5

Graham McNeill, Kladivonoš (Warhammer: Čas legend), nakladatelství Polaris (rok vydání 2011, or. 2008), počet stran 344

Žádné komentáře:

Okomentovat